Uw voorkeursnascholingen gratis in uw inbox? Registreer nu.

Time is Brain

Elaa, Amsterdam
3 punten
Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1)
Standaardtarief
€ 120.00
Donderdag 21 juni 2018
van
17:30 tot 21:30
Meer info & inschrijven

De schijnwerper op het typische en atypische CVA

Sander van Schaik (neuroloog OLVGwest) en Folkert Hoekstra (huisarts Amsterdam Nieuw-West) gaven deze nascholing eerder tijdens de tweedaagse nascholing van het OLVGwest in Blooming Bergen 2017. De nascholing werd toen met enthousiasme ontvangen en uit de evaluatie kwam de wens om deze nascholing stedelijk te herhalen. Vandaar dat wij u met veel plezier uitnodigen voor deze scholing, die een benadering vanuit de eerste lijn biedt.

  • 40% van de patiënten zoekt bij het ontstaan van de klachten eerst contact met (een assistente van) een huisarts voordat er behandeling in het ziekenhuis plaatsvindt
  • Mogelijk wordt echter 10-30% van de beroertes in eerste instantie gemist
  • Herken de typische en de atypische symptomen van een CVA
  • Wees u bewust dat echt iedere minuut vertraging ertoe doet
  • Hoe zorg u er voor dat iedere patiënt die uw praktijk benadert met mogelijke symptomen van een CVA zo snel mogelijk de beste behandeling krijgt?

Deze nascholing geeft u een inzicht in de atypische symptomen van een CVA en geeft u handvatten om dit inzicht in uw praktijkorganisatie te gaan implementeren. Wij hopen u te inspireren om dit belangrijke onderwerp samen met al uw medewerkers op te pakken.

Jaarlijks krijgen meer dan 40.000 Nederlanders een beroerte, waarvan ongeveer 20% overlijdt (Hartstichting, 2017). Veel patiënten zijn blijvend invalide en moeten lang revalideren (Hartstichting, 2017; Hersenstichting, 2017).

De eerste lijn heeft een belangrijke rol in de zorg van patiënten met een beroerte, namelijk in de eerste herkenning en in de nazorg (NHG standaard Beroerte, 2013).

Recent onderzoek laat zien dat 40-75% van de patiënten bij het ontstaan van de klachten eerst contact zoekt met (een assistente van) een huisarts voordat er behandeling in het ziekenhuis plaatsvindt (Doggen et al., 2016 en onderzoek OLVG 2017). Uit dit onderzoek bleek ook dat er in dit proces nog wel eens vertraging optreedt. Snelheid is echter essentieel om zo veel mogelijk hersenweefsel te sparen: ‘time is brain’ (Franke en Limburg, 2006; Berkhemer et al., 2015).

Dit is des te meer actueel nu er nieuwe acute behandelingen zijn voor patiënten met een beroerte die de prognose kunnen verbeteren (Berkhemer et al., 2015). Uit onderzoek bleek dat doktersassistenten, triagisten en huisartsen in de meeste gevallen een beroertepatiënt goed herkennen en de juiste triage-actie ondernemen. Mogelijk wordt echter10-30% van de beroertes in eerste instantie gemist. De toepassing en het uitvragen van de (typische) FAST-symptomen, en het onvoldoende kennen of uitvragen van andere atypische symptomen (‘Suddens’) lijken hierbij een belangrijke rol te spelen (Mellor et al., 2015; Werkgroep Triage & herkenning beroerte ROAZ regio’s VUmc & AMC, 2016; Kleindorfer et al., 2007).

Andere factoren die bij de vertraging een rol lijken te spelen zijn o.a. patiënt delay (Zock et al., 2012) en andere triage in de dagpraktijken t.o.v. de huisartsenposten.


Accreditatie:
Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1) 3 punten

Competenties:
Onbekend

ICPC Codes:
Onbekend

- ADVERTENTIE -

Locatie

Elaa, Amsterdam

Wij steunen Huisarts-Nascholing.nl